Van jong paard naar lichte tour paard

Als onderdeel van de ABN-Amro open dag gaf Ramon op 2 februari 2020 een openbare dressuurclinic waar ook veel manegeruiters naartoe kwamen.

Eerst werd Raisa aan de hand voorgesteld. Ramon legde hierbij uit over het exterieur van het paard. Want je kunt een hele hoop zien aan de buitenkant van het paard. Maar waar let je eigenlijk allemaal op? Zo werd er o.a. gesproken over de hals, de onderhals, de bovenlijn, de bespiering over het hele lichaam en de beenstanden.

Vervolgens kwam Veerle met Lancelot de rijbaan in. Lancelot is in 2016 op de manege geboren. Deze drie-jarige ruin in pas net in opleiding. Terwijl Ramon uitlegde hoe je zo’n jong paard begeleidt in zijn vroege opleiding, liet Veerle dit in de praktijk zien. Belangrijk is dat elke stap is bevestigd (goed door het paard wordt beheerst), voordat je een stapje verder kan.

Na Lancelots’ vuurdoop (het was zijn eerste optreden) kwam Eva met Guus de rijbaan in. Guus loopt op dit moment op ZZ-Zwaar niveau. Tijdens dit onderdeel van de clinic konden de toeschouwers zien hoe een paard zich verder ontwikkelt tot een volwassen dressuurpaard. Dit werd gedaan door verschillende oefeningen te laten zien die pas in een later moment van de opleiding aan bod komen. Guus kon hierdoor showen wat hij allemaal heeft geleerd: wissels, appuyementen, travers, halve pirouettes. Ramon vertelde uitgebreid over de bedoeling van de oefeningen, want waarom rij je nou zo’n oefening? Wat ging er al goed tijdens het rijden van de oefening? Maar wat ging er nog minder goed en waar moet nog verder aan getraind worden? Want ook met een hoger opgeleid paard dat steeds zwaardere oefeningen leert uitvoeren, probeer je de oefeningen en de reactie op de hulpen steeds meer te finetunen.