F proeven

Er zijn verschillende niveaus als het om dressuurrijden gaat. De F-proeven zijn opgebouwd van F1 t/m F12, waarin de moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt (de huidige proeven van F13 t/m F20 blijven t/m 2017 ook nog in gebruik). Je vaardigheden kun je laten toetsen door het rijden van deze proeven, waarbij je door een deskundige jury wordt beoordeeld. Je kunt hierbij ook diploma’s behalen. Bij de F-proeven wordt de ruiter beoordeeld, niet de combinatie van ruiter en paard. Als manegeruiter heb je immers niet de kans om je als combinatie te ontwikkelen met een bepaald paard.

Niveau en theorie

Aan de even proeven (F2, F4, F6 etc.) zijn diploma’s verbonden. Tevens moet een ruiter voordat hij voor bepaalde proeven een diploma kan behalen, een theorie-examen afleggen. Dit geldt voor de proeven F2, F4, F6, F8 en F10. Als de ruiter 210 punten voor de diplomaproef heeft gereden en daarbij in een eventueel theorie-examen 3 of minder fouten heeft gemaakt, krijgt hij zijn diploma voor het betreffende niveau.

Om van F1 en F2 door te mogen naar de volgende proef, moet er 1 promotiepunt behaald worden. Van F3 tot en met F20 moeten er minimaal 3 en maximaal 5 promotiepunten behaald worden om over te mogen naar de volgende proef. De theorie-examens zijn niet moeilijk, maar een stimulans om het boek “Leer paardrijden met plezier” te lezen en zo van alles te leren over paarden en paardrijden.

Inschrijven

  • Inschrijven voor een wedstrijd kan alleen als je vast bij de Amsterdamse manege in de lessen rijdt
  • Als een wedstrijd vol is komt er een wachtlijst, ruiters welke de vorige wedstrijd niet mee hebben gereden krijgen voorrang. Dit zodat iedereen een kans heeft om mee te doen.
  • De inschrijving is pas geldig als deze is bevestigd door de manege en als het startgeld is betaald
  • Kosten van de wedstrijden zijn 15 euro
  • Tot een week voor de wedstrijd kan er kosteloos worden afgemeld, hierna blijft het startgeld verschuldigd
  • Wij proberen iedereen op het paard/pony in te delen waar zij zich op hebben Als dit toch niet lukt bepaalt uiteindelijk de manege op welk paard/pony de ruiter zal starten.