F proeven

Er zijn verschillende niveaus als het om dressuurrijden gaat. De F-proeven zijn opgebouwd van F1 t/m F12, waarin de moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt (de huidige proeven van F13 t/m F20 blijven t/m 2017 ook nog in gebruik). Je vaardigheden kun je laten toetsen door het rijden van deze proeven, waarbij je door een deskundige jury wordt beoordeeld. Je kunt hierbij ook diploma’s behalen. Bij de F-proeven wordt de ruiter beoordeeld, niet de combinatie van ruiter en paard. Als manegeruiter heb je immers niet de kans om je als combinatie te ontwikkelen met een bepaald paard.

Niveau en theorie

Aan de even proeven (F2, F4, F6 etc.) zijn diploma’s verbonden. Tevens moet een ruiter voordat hij voor bepaalde proeven een diploma kan behalen, een theorie-examen afleggen. Dit geldt voor de proeven F2, F4, F6, F8 en F10. Als de ruiter 210 punten voor de diplomaproef heeft gereden en daarbij in een eventueel theorie-examen 3 of minder fouten heeft gemaakt, krijgt hij zijn diploma voor het betreffende niveau.

Om van F1 en F2 door te mogen naar de volgende proef, moet er 1 promotiepunt behaald worden. Van F3 tot en met F20 moeten er minimaal 3 en maximaal 5 promotiepunten behaald worden om over te mogen naar de volgende proef. De theorie-examens zijn niet moeilijk, maar een stimulans om het boek “Leer paardrijden met plezier” te lezen en zo van alles te leren over paarden en paardrijden.

Inschrijven

  • Inschrijven voor een wedstrijd kan alleen als je vast bij de Amsterdamse manege in de lessen rijdt
  • Als een wedstrijd vol is komt er een wachtlijst, ruiters welke de vorige wedstrijd niet mee hebben gereden krijgen voorrang. Dit zodat iedereen een kans heeft om mee te doen.
  • De inschrijving is pas geldig als deze is bevestigd door de manege en als het startgeld is betaald
  • Kosten van de wedstrijden zijn 15 euro
  • Tot een week voor de wedstrijd kan er kosteloos worden afgemeld, hierna blijft het startgeld verschuldigd
  • Wij proberen iedereen op het paard/pony in te delen waar zij zich op hebben Als dit toch niet lukt bepaalt uiteindelijk de manege op welk paard/pony de ruiter zal starten.

Voor het eerst meedoen aan een FNRS wedstrijd

Allereerst is het natuurlijk echt super leuk dat je gaat meedoen aan een FNRS wedstrijd bij ons op de manege. En als je voor het eerst gaat meedoen, wil je natuurlijk heel graag weten hoe het bij ons op de manege werkt.

Je hebt je natuurlijk ingeschreven via het formulier of aan de bar. Op deze website vind je ook de startlijst. Een lijst met de tijden  wanneer je mag losrijden en de tijd waarop jij je proefje mag rijden.

Op de dag zelf is het een goed idee als je ten minste een uur voordat je mag losrijden aanwezig bent. Dan kun je namelijk eerst jouw ruiterpaspoort inleveren aan de bar (daarin worden je winstpunten bijgeschreven als je die hebt gehaald en weten we wanneer je een niveau hoger mag starten) en daarna jouw paard of pony klaar maken voor de wedstrijd.

Wedstrijdkleding

Tijdens een wedstrijd zien de paard/pony en de ruiter er altijd net even wat mooier uit dan tijdens een gewone les. Je hoort je pony/paard netjes gepoetst te hebben, en de hoeven niet vergeten. Het leukste is natuurlijk als jouw paard/pony mooie knotjes in de manen heeft. En ook jijzelf mag je mooi aankleden. Een witte rijbroek en een mooi wedstrijdjasje zijn niet verplicht, maar mogen wel. Je haar mag netjes in een staartje of knotje, en als je handschoenen wilt dragen, dan moeten deze wit zijn. Als jij en je paard er netjes uitzien, dan kunnen jullie beginnen.

Prijsuitreiking

Nadat alle ruiters uit je groep geweest zijn, worden alle protocollen (formulieren met de scores) nagerekend en vindt de prijsuitreiking plaats. Als je meer dan 210 punten hebt behaald, dan heb je een winstpunt gehaald en krijg je een stempel in jouw ruiterpaspoort. Als je 3 winstpunten per niveau hebt behaald, maar je verder naar de volgende.