Paardenwelzijn

Goed leren paardrijden kan alleen op gezonde pony’s en paarden. Niet alleen fysiek moeten zij in staat zijn om goed te kunnen presteren tijdens de lessen. Ook mentaal moeten zij hun baan op de manege goed kunnen en willen uitvoeren. Daarom wordt er veel tijd en zorg besteed aan het welzijn van onze paarden en pony’s. Dit doen wij samen met de hoefsmid, dierenarts, paardentandarts, zadelmaker en fysiotherapeut.

Huisvesting

 • Paarden zijn sociale dieren. Het is van groot belang dat zij hun natuurlijk gedrag kunnen uiten en voldoende sociaal contact hebben.
 • Onze paarden staan op stal, maar hebben ruime schone boxen met voldoende frisse lucht.
 • Alle tussenwanden zijn open zodat ze elkaar kunnen zien. Waar mogelijk kunnen de pony’s en paarden over hun deur uitkijken.
 • De meeste hebben een knuffelluik zodat zij elkaar kunnen aanraken. Niet alle paarden hebben hier behoefte aan. Ook hier houden wij rekening mee.
 • Paarden en pony’s hebben net als mensen voorkeuren met wie zij liever omgaan. Dit is duidelijk zichtbaar in de paddock. Wij houden rekening met deze voorkeuren, zodat zij naast hun maatje op stal staan. Nieuwe paarden worden ook gekoppeld, dus niet zomaar ergens neergezet.

Vrij bewegen

 • Het is belangrijk dat de pony’s en paarden ook vrij kunnen bewegen zonder een ruiter op hun rug en hun sociale gedrag kunnen tonen.
 • Elke dag staan zij een paar uur in groepen in de grote paddocks naast de buitenbak.
 • Tijdens de zomervakantie als de manege dicht is gaan zij allemaal naar het weiland. Tijdens deze periode hebben zij ook echt even vakantie en kunnen zij weer even paard zijn zonder dat er mensen bij hen in de buurt komen.

Voeding en verzorging

 • Er wordt hard gewerkt op de manege om onze pony’s en paarden de beste verzorging te geven.
 • Ruwvoer is van groot belang voor paarden. Zij maken alleen speeksel aan terwijl ze kauwen. Stro is geen ruwvoer dus kan niet worden gezien als een vervanging voor ruwvoer. Als paarden een tekort aan speeksel produceren kunnen zij allerlei problemen krijgen, zoals maagzweren. Om hen in deze behoefte te kunnen laten voldoen hebben wij slowfeeders geplaatst in alle boxen. Deze worden elke dag gevuld met voldoende kuilgras of hooi. Hierdoor hebben de paarden en pony’s 24 uur per dag toegang tot ruwvoer. Tevens werken deze ook goed tegen verveling.
 • Alle boxen worden dagelijks uitgemest. Onze paarden staan op houtkorrels. Dit geeft minder stof op stal en voorkomt rotstraal.
 • Dagelijks worden zij allemaal gepoetst en nagekeken op wondjes enz.

Ook paarden en pony’s verdienen een mooie oude dag

Als onze manegepaarden en -pony’s te oud worden voor de lessen, verdienen zij net als mensen een mooie oude dag. In eerste instantie proberen wij in onze omgeving een goede plek voor hen te vinden. Maar als dit niet lukt mogen zij naar het paardenrusthuis Kruis. Dit is een echt paardenparadijs. Hier kunnen zij in alle rust genieten van hun verdiende pensioen. Elk jaar organiseren wij een benefietmiddag speciaal voor de oudjes. Tijdens deze dag wordt er geld opgehaald voor deze trouwe vrienden.