KNHS/FNRS-paspoort

Het ruiterpaspoort is een officieel en persoonsgebonden document voor ruiters die de ruiteropleiding van de KNHS en FNRS volgen. In het ruiterpaspoort staat op welk niveau van de opleiding je bent, welke diploma’s je hebt behaald, aan welke wedstrijden je hebt meegedaan en welke buitenritten je hebt gereden. Zo heb je jouw ruitercarrière altijd duidelijk in beeld.

Het KNHS Ruiterpaspoort is een officieel, persoonsgebonden en landelijk erkend document voor ruiters. Via het Ruiterpaspoort ben je lid van de KNHS en heb je toegang tot alle opleidingen die op FNRS Ruitersportcentra gegeven worden. Daarnaast ben je door het KNHS lidmaatschap ook uitgebreid verzekerd.
Het KNHS Ruiterpaspoort is voor ruiters die rijden op een FNRS Ruitersportcentrum of een KNHS vereniging. Ruitersportcentra die zijn aangesloten bij de FNRS en KNHS voldoen aan de meest actuele eisen op het gebied van veiligheid, instructie, dierenwelzijn en verzekeringen.
Met het ruiterpaspoort ben je automatisch lid van de KNHS en profiteer je van alle voordelen van het lidmaatschap.

  • Zo ben je uitgebreid aanvullend verzekerd en ontvang je 2x per jaar het mooiste paardenmagazine van Nederland: Paard & Sport.
  • Kinderen tot en met 12 jaar krijgen een eigen uitgave voor de zomervakantie en voor de kerstvakantie.
  • Het ruiterpaspoort geeft exclusief toegang tot alle officiële opleidingen van de KNHS die gegeven worden op FNRS Ruitersportcentra en KNHS verenigingen.
  • Met je ruiterpaspoort kun je meedoen aan de populaire F-proeven en proevendagen.
  • Exclusief voor jou heeft de KNHS allerlei leuke voordelen en kortingen op bijvoorbeeld evenementen en paardensportproducten zoals kleding en harnachement.

Ruiteropleiding

Dressuurrijden is de basis van het paardrijden. Iedereen begint ermee. Je leert hoe je op een paard hoort te zitten en hoe je hem kunt aangeven wat je wilt. Heb je dit enigzins onder de knie, dan kun je jouw vorderingen gaan meten tijdens F-proeven.

F-proeven

Er zijn verschillende niveaus als het om dressuurrijden gaat. De F-proeven zijn opgebouwd van F1 t/m F12, waarin de moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt (de huidige proeven van F13 t/m F20 blijven t/m 2017 ook nog in gebruik). Je vaardigheden kun je laten toetsen door het rijden van deze proeven, waarbij je door een deskundige jury wordt beoordeeld. Je kunt hierbij ook diploma’s behalen. Bij de F-proeven wordt de ruiter beoordeeld, niet de combinatie van ruiter en paard. Als manegeruiter heb je immers niet de kans om je als combinatie te ontwikkelen met een bepaald paard.